Nyheter

Livet som fotomodell

Idag drömmer många unga om att arbeta som fotomodell, men endast ett fåtal har det som krävs och får jobb i den tuffa branchen. För den som lyckas finns det dock nästan inga gränser för hur långt man kan nå. Är man dessutom en av de som når internationella framgångar väntar oftast ett liv med resor till vackra platser och chansen att möta många intressanta människor. (mer…)

Läs mer

Hur blir man fotomodell

I Sverige finns omkring 4000-5000 fotomodeller och säkert har många suttit hemma och önskat att man skulle få chansen att jobba som modell men alla kommer inte så långt. Utifrån kan det verka glamoröst och otroligt spännande att vara fotomodell, man har en möjlighet att uppleva världen, träffa nya människor och tjäna sina egna pengar. Men på andra sidan myntet kan det också ses som ett otroligt slitigt och krävande yrke där du hela tiden blir bedömd utefter ditt utseende. Det kan vara otroligt påfrestande i sig och det krävs att du har ett bra självförtroende för att klara av det. (mer…)

Läs mer

Afrikanska modeller del 2

När det handlar om de afrikanska supermodellerna så har de upptäckts på många olika sätt. Några har befunnit sig i USA eller Europa medan andra upptäckts på plats i Afrika. De kommer från vitt skilda länder i Afrika också, det finns inget afrikanskt land som sticker ut extremt mycket utan alla har sina stjärnor. (mer…)

Läs mer

Afrikanska supermodeller

De har ofta fått slagits i motvind, haft svårt att ta sig en plats i modevärlden som alltid domierats av vita. Men när de väl fått chansen har de slagit oerhört stort. Många modellämnen från Afrika har aldrig fått chansen men de som väl getts plats har inte gjort någon besviken. Nedan följer ett antal av de supermodeller som har afrikanskt ursprung. (mer…)

Läs mer

De första färgade supermodellerna

Dorothea Towles, född 1922, var den första mörhyade toppmodellen som jobbade i Paris. Som tonåring jobbade hon uteslutande för Black Magazines Stateside men när hon åkte på semester till Paris under två månader 1949 så upptäcktes hon av Christian Dior, Det blev starten av en enormt framgångsrik karriär där hon snabbt blev en av Europas mest populära modeller. Under karriären var hon en favorit hos bland annat designern Pierre Balmain. 1954 återvände hon till USA och började organisera modeshower på högskolor där enbart färgade elever gick. (mer…)

Läs mer

Naomi Campbell och Tyra Banks

Naomi Campbell är en jamaikansk-engelsk catwalkdrottning som utan tvekan är den största mörkhyade supermodellen genom tiderna. Hon upptäcktes som 15-åring när hon var och shoppade i Covent Garden i London. Inte långt därefter kunde hon pryda Elle´s omslag. Två år efter det blev hon den första svarta modellen att täcka Vogue i Paris, 1988. Men det var först efter att Yves St. Laurent hotat att dra tillbaka sin reklam om de vägrade att placera Campbell eller någon annan mörkhyad modell på sina omslag. Och det fungerade, Naomi fick det omslag hon först var nekad men värd att få. (mer…)

Läs mer

New York Fashion Week del 2

På 2000-talet har det nästan hänt mer med New York Fashion Week än någonsin om man ser till flera byten av huvudsponsorer och ägare. De senaste åren har man även brutit ny mark inom modebranschen genom att involvera inte bara de vanliga modellerna. Exempelvis deltog en modell i rullstol för några år sedan. Under modeveckan händer det även mer och schemat är idag fullspäckat med modeshower, presentationer och tal från designers. (mer…)

Läs mer

New York Fashion Week del 1

New Yorks modevecka hålls i februari och september varje år pågår i allmänhet i cirka 7–9 dagar. Här presenteras modekollektioner för köpare, allmänheten och pressen. Modeveckan i New York har genom åren kallats för ett flertal olika namn och det var inte förens på 1990-talet som man började kalla eventet för New York Fashion Week, även om man i till exempel Storbritannien kallade eventet för just New York Fashion Week redan på 1980-talet. Modeveckan i New York är en av de fyra som brukar kallas för The Big Four. (mer…)

Läs mer

Milan Fashion Week

Milans modevecka är ett evenemang som hålls varje halvår i Milan, Italien. Höst och vinterveckan äger vanligtvis rum i februari varje år och vår och sommarveckan äger vanligtvis rum i september varje år. Milan Fashion Week är en av fyra modeveckor som ingår i det som kallas för The Big Four. (mer…)

Läs mer