Afrikanska supermodeller

De har ofta fått slagits i motvind, haft svårt att ta sig en plats i modevärlden som alltid domierats av vita. Men när de väl fått chansen har de slagit oerhört stort. Många modellämnen från Afrika har aldrig fått chansen men de som väl getts plats har inte gjort någon besviken. Nedan följer ett antal av de supermodeller som har afrikanskt ursprung.

Kebede

Liya Kebede är Etiopiens första supermodell vars genombrott kom när Tom Ford personligen valde henne till sin Gucci-show. År 2003 blev den etiopiska supermodellen den första mörkhyade modellen i Estee Lauders 57-åriga historia som tecknade kontrakt med dem. Liya har setts på omslagen av Vogue i Spanien, Italien, Japan, Frankrike och USA. Hon har sett i stora kampanjer för Gap, Escada, Tommy Hilfiger, Yves Saint-Laurent, Victoria Secret, Revlon, Dolce & Gabbana och Louis Vuitton. Hon är också en skådespelerska, känd för bland annat Lord of War (2005) och Desert Flower (2009). 2005 utsågs Liya till WHO Goodwill-ambassadör för mammor, nyfödda och barnhälsa.

Kubukuru och Waris

Kiara Kubukuru var en av de stora modellerna på 1990-talet, hon föddes i Uganda 1976. Kiara var anlitad av alla de heta modehusen som Christian Dior, Gianni Versace och Pierre Balmain. Hon signerade stora kontrakt för kampanjer för Dolce & Gabbana, Moschino, L’Oréal, Calvin Klein och CoverGirl kosmetika. I juli 1997 prydde hon omslaget på American Vogue. Supermodel Waris Dirie föddes i en nomadstam i Somalia men rymde när hon var 13 år gammal för att undvika tvångsäktenskap med en mycket äldre man. Hon kunde så småningom ta sig till London och efter en tid upptäcktes hon av fotografen Terence Donovan. Han tog sedan de bilder som placerade henne på omslaget till Pirelli-kalendern 1987. Efter det fick hon jobb för Chanel, Levis, L’Oréal och Revlon. Waris har blivit en talesperson och aktivist mot kvinnlig könsstympning och har skrivit två böcker på temat, “Desert Dawn” och “Desert Flower”. Romanerna handlar om hennes erfarenhet av grymheten. En filmatisering gjordes även av “Desert Flower” 2011.

Kiara Kubukuru

Wek och Matata

Alek Wek upptäcktes när hon besökte en loppmarknad i London 1995. Sedan den dagen tog modellen med ursprung från Sudan sin plats i modevärlden. Hennes tydliga, afrikanska egenskaper i utseendet gjorde att hon stack ut ifrån mängden. Snabbt kunde man se henne i annonser för Victoria Secret, Issey Miyake, Clinique och Moschino. På catwalken gick hon för stora designers som Calvin Klein, Donna Karan och John Galliano. 1997 vann hon MTVs Årets modell. Tanzanias toppmodell Flaviana Matata vann första upplagan av Miss Universum som hölls i Tanzania 2007. Därefter representerade hon sitt land i finalen där hon slutade på en sjätteplats. Hon har sedan dess prytt omslaget av många tidskrifter och magasin som exmepelvis L’Official, Dazed & confused och Glass Magazine. 2011 blev hon utsedd till Årets modell av Arise Magazine under Lagos Fashion Week. Kontrakt har hon haft hos Wilhelmina Modeling Agency i New York. På grund av sin uppväxt grundade hon Flaviana Matata Foundation. Det är ett projekt som hjälper unga tjejer och kvinnor till bättre utbildning.