Elite Model Management

Modellagenturen Elite Model Management grundades i Paris år 1972. Idag finns agenturen över hela världen och har blivit en av de största som finns idag. Många menar att Elite är de som sätter märket och är en ikon för sin bransch. Elite har representerat, eller gör fortfarande, kända modeller som Naomi Campbell, Tyra Banks, Heidi Klum, Liu Wen, Ingrid Schram och många fler. Elite har idag hand om över 2 000 modeller över hela världen.

Historia

John Casablancas är den som tillsammans med Alain Kittler är grundare till Elite Model Management.

Elites första stora signering var Christie Brinklie som upptäcktes i Paris av en amerikansk fotograf. Brinklie har senare förklarat att hon inte alls såg sig själv som en modell på den tiden. År 2012 rankades Brinklie som nummer tre över de rikaste modellerna i världen. 1986 hade Elite expanderat till att ha 20 agenturer världen över men med facit i hand så sade Alain Kittler att de gick för fort fram och att det orsakade ekonomiska bekymmer. Att öppna så många agenturer i andra länder på så kort tid kostar mycket pengar, men företaget återhämtade sig snabbt och har sedan dess tagit en mer långsam väg framåt och har idag 35 olika agenturer i hela världen. 1983 startade Elite tävlingen Elite Model Look som syftar till att ta fram nya modeller. Varje år lockar tävlingen ungefär 350 000 deltagare från cirka 70 länder. Dessa tävlar i lokala tävlingar för att få en chans att representera sitt land i finalen av Elite Model Look och vinna ett kontrakt med Elite Model Management.

John Casablancas

John Casablancas gick in med en annorlunda strategi i modellbranschen än vad de andra stora och erkända modellagenturerna som Ford Models och Wilhelmina Models gjorde. Ford och Wilhelmina hade ett mer gammaldags tillvägagångssätt att hantera modellerna på, genom att till exempel se till att de inte var ute sent på kvällarna och uppförde sig väl. Casablancas bestämde sig för att utmana detta och gjorde helt tvärtom istället. Elites modeller fick mycket pengar att röra sig med, de tilläts göra intervjuer och hade en mer fri rörlighet. Plötsligt blev modellerna mer än bara modeller, de blev kändisar och genom detta uppkom ordet supermodell. I slutet av 1990-talet så överskuggades modellbranschen av anklagelser som rörde droger och sexuellt utnyttjande. Elite kom också att hamna i detta blåsväder och år 1999 så gjorde BBC ett undercover-reportage om branschen. I denna dokumentär som BBC filmade i hemlighet syns den dåvarande presidenten för Elite Europe föreslå för en ung modell att ha sex med honom. Denna skandal gjorde så att John Casablancas lämnade agenturen och sålde alla sina aktier året efter. Han ångrade sitt deltagande i att skapa supermodeller och superstjärnor och när han lämnade företaget för gott var han inte försiktig med orden. Han sa att han hatar de bortskämda supermodellerna och sa om Gisele Bundchen att hon var ett ”själviskt monster” och att Heidi Klum var ”en tysk korv utan talang”. Han sade också ”jag lämnar ett företag som jag avskyr, jag lämnar stjärnor som inte är redo för framgång och jag har varit omgiven av idioter och parasiter”. John Casablancas gick i pension och avled i Rio de Janeiro, Brasilien år 2013 där han fick behandling för sin cancer.