Ford Models

Ford Models är en modellagentur baserad i New York som idag rankas som en av de allra bästa och inflytelserika agenturerna. Företaget har funnits sedan 1946 men har på senare år startat Ford Artists också. Genom Ford Artists har företaget tillgång till makeupartister, stylister, designers, fotografer och andra yrkesmänniskor som tillhör modellbranschen. Ford Models är känt för sina innovativa idéer angående modellering och är ett av det mest erkända och respekterade namnet i branschen.

Historia

Grundarna av företaget var makarna Eileen och Gerard W. Ford. Verksamheten ägde från början rum i deras hem men verksamheten växte och man expanderade till en lokal i New York istället. Ford Models kom att bli den agentur i New York som alla modeller sökte sig till fram till början av 1980-talet. Orsaken till att det ändrades var att år 1977 öppnade Elite Model Managent i New York, en annan modellagentur som idag är en av de största, precis som Ford Models. År 1980 startade Eileen Ford Supermodel of the World vilket är en internationell tävling som har som mål att ta visa upp och ta fram nya modeller. Tävlingen lockar mer än 60 000 kvinnor från mer än 50 olika länder. Vinnaren får ett kontrakt med Ford Models värt 250 000 dollar. Ford Models går som tåget och utnämndes år 2011 till den modellagentur som har mest inflytande. Detta baseras på data från företaget Klout och har utförts av analytiker som sökt igenom Facebook, Twitter och Tumblr för att se vilka agenturer som nämns mest och har mest inflytande i sociala medier.

Modellkriget

Elite Model Management är en modellagentur som grundades i Paris 1972. 1977 startade man en filial i New York vilket gjorde att ett krig över modellerna startade mellan Elite och Ford Models. Andra modellagenturer som Wilhelmina Models, IMG och DNA var också delaktiga i detta modellkrig men det var primärt mellan Elite och Ford Models som kampen om modellerna utspelades. Flertalet modeller från Elite lämnade för att gå över till Ford Models istället och grundaren av Elite fällde några dåligt valda kommentarer om Ford Models vilket resulterade i en stämning från Ford Models på 32 miljoner dollar. Så småningom lade sig den hätska stämningen, men de två agenturerna har sedan dess sett på varandra med hat i blicken och ett nytt modellkrig mellan de två bröt ut återigen så sent som 2017. Denna gång är det Elite som har stämt Ford Models med anklagelser om att Ford Models ägnar sig åt luriga knep för att locka över både modeller och anställda från Elite till Ford Models. Under bara ett år har två av Elites ledande New York-chefer, två av de viktigaste anställda på Elite i Paris och flera stora modeller hoppat över till Ford Models. Elite anklagar också de två cheferna som lämnat Elite för att ha brutit mot sina konkurrensavtal och använder nu sina kontakter för att locka över ännu fler nyckelpersoner från Elite. Vart detta slutar återstår att se, men det verkar som om detta modellkrig kommer bli ännu värre än det som var på 1980-talet.