Hur blir man fotomodell

I Sverige finns omkring 4000-5000 fotomodeller och säkert har många suttit hemma och önskat att man skulle få chansen att jobba som modell men alla kommer inte så långt. Utifrån kan det verka glamoröst och otroligt spännande att vara fotomodell, man har en möjlighet att uppleva världen, träffa nya människor och tjäna sina egna pengar. Men på andra sidan myntet kan det också ses som ett otroligt slitigt och krävande yrke där du hela tiden blir bedömd utefter ditt utseende. Det kan vara otroligt påfrestande i sig och det krävs att du har ett bra självförtroende för att klara av det.

Förutom ett stort självförtroende och tålamod går vi nedan igenom vad som krävs för att bli en fotomodell.

Först och främst

Viktigast är att skaffa sig en agentur, det går även att arbeta på egen hand men en agentur kommer hjälpa dig under alla dina jobb och kan även ordna med allt det praktiska inom arbetet såsom att leta lämpliga uppdrag. För att ha dig i sitt register brukar de ta ut en kommission men resten går direkt till dig som modell. Tyvärr finns det en mängd oseriösa agenturer inom modevärlden som du behöver se upp med och börjar de ta betalt för att du ska gå deras egna kurser eller för att du ska listas hos dem bör du dra åt dig dina öron. En bra agentur ska helt enkelt inte ta betalt för att du ska lista dig hos dem.

Det är enkelt att lista sig hos en agentur och du skickar helt enkelt in ett brev till dem där du berättar om dig själv och bifogar en helkroppsbild tillsammans med en ansiktsbild.

Oavsett om du använder en agentur eller arbetar för dig själv så behöver du en foto portfolio. Portfolion används sedan som ditt CV när du söker dina uppdrag.

Längd och ålderskrav

Har man en längd mellan 170 cm och 180 cm som tjej så har man goda möjligheter till att modella. Har man däremot kroppen full av testosteron bör man däremot vara mellan 180 och 190 cm för att passa in i mallen. När det kommer till ålder så är det svårt att både börja eller fortsätta en karriär som fotomodell om man är omkring 30 årsåldern. I modellvärlden är du enligt de flesta uppdragsgivare helt enkelt för gammal och det är oftast endast de allra kändaste modellerna som också tjänar en hel del på sina uppdrag som orkar fortsätta.

Att modella på heltid

Inte alla kan bli en toppmodell och leva bra på sin inkomst, i många fall kan det också vara riktigt lurigt att hitta olika uppdrag. Som frilansare vet man heller aldrig hur mycket man lyckas tjäna ihop till slutet av månaden. Det kan vara stressigt och det krävs också oftast att man lyckas lägga undan lite av inkomsten för de perioderna när uppdragen inte är så många.

Chanserna till bra uppdrag ökar såklart genom att träna på att vara lyhörd men också att känna sig naturlig framför kameran.