Livet som fotomodell

Idag drömmer många unga om att arbeta som fotomodell, men endast ett fåtal har det som krävs och får jobb i den tuffa branchen. För den som lyckas finns det dock nästan inga gränser för hur långt man kan nå. Är man dessutom en av de som når internationella framgångar väntar oftast ett liv med resor till vackra platser och chansen att möta många intressanta människor.

Vad det innebär att arbeta som fotomodell

Modellyrket är väldigt eftertraktat, mycket tack vare möjligheten att bli berömd och att kunna tjäna stora summor pengar på kort tid. De olika uppdragen som modellerna bokas för varierar kraftigt, men det kan vara studiobilder som publiceras i tidningar eller reklamjobb som visas på tv.

Livet som fotomodell kan verka glamoröst och lyxigt på ytan men det krävs också hårt arbete för att lyckas.Om man är intresserad av en karriär som modell bör man vara medveten om att man allt som oftast arbetar oregelbunda tider och långa dagar. Man ska också vara beredd på att yrket kan innebära hektiska resor med kort varsel eftersom många av jobben finns i andra länder. Det kan också hända att man behöver flytta utomlands en period.

Vikten av att leva ett hälsosamt liv

Som fotomodell är det viktigt att man sköter om sitt utseende eftersom det är en  avgörande faktor om man blir bokad för jobb eller ej. En del agenturer är väldigt strikta med vilken längd, vikt och ålder de önskar på sina modeller medan andra är mer flexibla. En fotomodell behöver också hålla sig i form året runt genom träning och sund kost men det är även viktigt att ta hand om sin hy och sitt hår. Idag är fortfarande det rådande idealet att man ska vara smal och slank, men i vissa länder finns det numer regler för hur smal en modell får vara. I Frankrike har man till exempel sedan 2015 infört en lag som innebär att modellen man vill använda sig av ska ha ett doktorsintyg som påvisar att personen inte lider av ätstörningar.

Hur man går tillväga för att bli fotomodell

För att få jobb är det viktigt att kunna visa potentiella arbetsgivare vad man kan erbjuda dem. Detta gör man genom att sätta ihop en portfolio där man samlar sina bästa bilder. Denna bildsamling skickar man sedan in till olika agenturer. En lista på professionella fotografer som kan ta bilder till ens portfolio finns här. Om agenturen gillar ens bilder får man ofta komma in för en provfotografering innan de avgör om man blir antagen eller ej. De flesta modelljobben bokas sedan genom  modellagenturen, vilket de också tar en avgift för.

Hur man går tillväga för att bli fotomodell

Modellyrket är spännande och lockande, men det kan också innebära mycket stress och påfrestningar att konstant bli bedömd efter sitt utseende. En del når stora framgångar och kan arbeta som fotomodell i många år men för andra blir karriären kort. Därför är det alltid bra att ha en reservplan om det skulle visa sig att man inte trivs i branchen.