London Fashion Week

London Fashion Week är en modeshow som hålls två gånger per år i London, England. Modeveckan är i februari och i september varje år. Modeveckan är avsedd att visa modedesignerna från olika dedikerade designers. London Fashion Week består av två delar, där de första dagarna består av presentationer och shower. Sedan pågår London Fashion Week Festival i fyra dagar, där det är catwalks, shopping, tal från ledande designers och möjligheter att få bli klippt, sminkad och förvandlad av proffsen inom skönhetsindustrin.

Bakgrund

Modeveckan ägde rum för första gången i oktober år 1983. British Fashion Council och London Development låg bakom evenemanget och även jobbet med att få designers intresserade av att delta. När den första modeveckan var över så såg många det som en utmärkt möjlighet att marknadsföra sina produkter till helt rätt målgrupp och började att medfinansiera modeveckan. De stora investerarna idag är Mercedes-Benz och Toni & Guy. De första åren ansågs modeveckan vara en händelse som vilken som helst, som främst var till för att underhålla medel- och lågklassen. Men en vändning kom 1986 när kungligheter började närvara vid evenemanget och när Margaret Thatcher kom dit och stannade hela veckan blev även överklassen intresserad av evenemanget. Modeveckan fortsatte under 1990-talet att växa i popularitet och är idag en av den som räknas till de fyra stora i världen. Idag så ges tillstånd till ett visst antal bloggare att sända allt från modeveckan genom sin blogg för att andra ska få möjlighet att följa med i modeveckans olika delar. En modebutik i anslutning till London Fashion Week har öppnats av British Fashion Council som ett svar på att folk tyckte det var allt för svårt att få tillgång till det nya modet som visades upp under veckan som gått. I modebutiken kan man nu beställa designerkläder direkt. Omkring 5 000 personer närvarar vid modeveckorna i genomsnitt och då den är en bra inkomstkälla för staden London så har nu myndigheter gått in för att underlätta för modeveckan med exempelvis lokaler.

London Fashion Week Festival

Efter varje modevecka träder deras festival in. Det kan kort beskrivas som en konsumentorienterad modeupplevelse som är uppskattad för fans av designers som får komma närmare personen bakom kläderna. Shoppingen under dessa fyra dagar pågår för fullt och det är delvis här som nya trender uppstår. Designerkläderna säljs för exklusiva priser som bara finns här. Förutom shoppingen är intresset för att närvara vid catwalks stor. Har man tur kan man till och med sitta i de främre raderna och se det nya modet på nära håll. Branschexperter och framtida talanger håller även tal under dessa dagar som bland annat handlar om hur man håller sig uppdaterad med det allra senaste inom modebranschen. Den sista delen av festivalen är ett tillfälle att slappna av och bli bortskämd av de bästa skönhetsexperterna från Maybelline New York och Toni & Guy. Varför inte prova en ny frisyr och samtidigt få praktiska tips av de främsta i branschen. Modeveckan är ett naturligt inslag i London och finns där för att stanna.