Milan Fashion Week

Milans modevecka är ett evenemang som hålls varje halvår i Milan, Italien. Höst och vinterveckan äger vanligtvis rum i februari varje år och vår och sommarveckan äger vanligtvis rum i september varje år. Milan Fashion Week är en av fyra modeveckor som ingår i det som kallas för The Big Four.

De flesta av händelserna under modeveckan organiseras av National Chamber of Italian Fashion, men några av de största modehusen såsom Dolce & Gabbana och Gucci deltar självständigt.

Historia och nutid

Milan Fashion Week etablerades år 1958. National Chambers of Italian Fashion (Camera Nazionale della Moda Italiana) är en ideell förening som har som uppdrag att främja utvecklingen av italienskt mode, och modeveckan som de organiserar bidrar stort till att uppfylla deras uppdrag. När man nämner Milan Fashion Week så tänker de allra flesta insatta på modeveckan som visar kvinnokollektioner. Det finns dock ett separat manligt event också där höst och vinterveckan hålls i januari och vår och sommarveckan hålls i juni. Det är dock den kvinnliga modeveckan med kategorierna Womenswear / Milan SS Women Ready to Wear och Milano Moda Donna som är de största modeshowerna under Milan Fashion Week. Under modeveckan så deltar många stora och kända modehus för att visa sina nya kollektioner. Några exempel på de modehus som deltar är bland annat Armani, Marni, Max Mara, Prada, Tods och Versace. Man låter även nya uppkommande talanger delta, och här kan nämnas namn som Cristiano Burani, Marco De Vincenzo och Chicca Lualdi.

Milan under modeveckan

Under de dagar som modeveckan pågår förändras Milan till en helt annan stad än vanligt och där allt handlar om mode. Många av modeshowerna äger rum utomhus och då oftast på historiska platser som Milans centrala torg Piazza Duomo, gårdsplanen på slottet Castello Sforzesco och på Arco della Pace i Parco Sempione. Då modeshowerna befinner sig utomhus får allmänheten vara med på nära håll och på så sätt är hela Milan på sätt och vis delaktig i modeveckan, vare sig man vill eller inte. Under modeveckan brukar Milan kallas för Europas modehuvudstad då gatorna förvandlas till catwalks och fylls med VIP-gäster och modeälskare från precis hela världen. Detta gör att det enklaste sättet att faktiskt få en uppfattning om de kommande trenderna är genom att kolla in vilken stil som dominerar på gatorna, modeshowerna påverkar nämligen allmänhetens inköp av kläder mer än vad man kan tro. De modeshower som pågår inomhus kan man också delta i men det är vanligt förekommande med att man måste ha en inbjudan till vissa inomhusevent. Lyckas man inte med bedriften att bli inbjuden finns möjligheten att registrera sig för en efterfest som garanterar en upplevelse med kändisar och designers. För den som planerar att ta ledigt från jobbet för att delta i modeveckan eller bara uppleva Milans stämning under de dagarna gäller det att vara ute i god tid. Hotellen är nämligen vanligtvis fullbokade under de dagar som modeveckan pågår, vilket även är en indikation på hur pass populär Milan Fashion Week verkligen är.