Miss Earth

Den sista skönhetstävlingen som är en av de fyra stora heter Miss Earth. Denna årliga internationella tävling främjar miljömedvetenhet genom att delta i olika program. Vinnaren spenderar sitt år för att främja och delta i specifika miljöprojekt såsom plantering av träd, att hålla havskusten ren, miljömässor, eko-modevisningar och mycket annat. Vinnaren är också talesman för Miss Earth Foundation, FN:s miljöprogram UNEP och andra miljöorganisationer. Man har också samarbeten med ett par andra organisationer som Greenpeace och World Wildlife Foundation (WWF). Miss Earth 2017 vanns av Karen Ibasco från Filipinerna.

Historia

Till skillnad från de andra tre stora skönhetstävlingarna så grundades Miss Earth ganska sent, nämligen år 2001 av företaget Carousel Productions Inc. Företaget är grundat i Filipinerna och det är även här som tävlingen har ägt rum förutom två av åren. Anledningen till att man startade denna skönhetstävling är enligt Carousel Productions Inc. att en vinnare av en skönhetstävling är det perfekta ansiktet utåt för att få fler engagerade i miljön och att vilja göra goda saker. Den största delen som man fokuserar på är därmed miljöfrågor men Miss Earth har också som mål att visa upp och främja olika turistmål. Vinnaren kommer att bli ambassadör för Miss Earth och delta i miljöskyddskampanjer över hela världen. Miss Earth slogan är ”Beauty for a cause”, och med det menar de att skönheten har en orsak, nämligen att bevara och återställa vår värld. För att underlätta och förbättra miljöarbetet skapades år 2004 Miss Earth Foundation som sedan dess driver en kampanj för att utbilda unga i att bli mer medveten och involverad i miljöarbete på det sätt som de kan. Det största projektet man driver heter ”I Love Planet Earth School Tour” och genom den lär man ut och distribuerar utbildningsmaterial till skolbarn. Tävlingen har snabbt blivit till en av världens största med mellan 80 – 90 deltagare från hela världen som varje år gör allt för att bli Miss Earth. Idag sänds tävlingen i mer än 80 länder.

Vinnare och värdländer

När tävlingen startade år 2001 så var det naturligt att värdlandet blev Filipinerna då företaget bakom Miss Earth är filippinskt och alla år förutom två har tävlingen ägt rum i Filipinerna. Man försökte år 2006 att ge Chile äran att agera värdland men Chile misslyckades med att uppfylla kraven som ställdes och tävlingen hölls istället i Filipinerna som vanligt. År 2010 blev första året då tävlingen hölls utanför Filipinerna värdland blev Vietnam. Man ville fortfarande öka intresset i Europa för tävlingen och år 2015 blev Österrike värdland. Lustigt nog var det Angela Ong från just Filipinerna som vann tävlingen det året. Filipinerna har haft stor framgång i tävlingen och vunnit fyra gånger, senast var 2017 med Karen Ibasco. I finalen fick hon, som alla andra, svara på olika frågor om miljön och Karen Ibasco sade bland annat att det verkliga problemet inte är klimatförändringarna i sig, utan det stora problemet är människan. Hon pratade också om hur viktigt det är med biodiversitet för att balansera ekosystemet. Hon kommer nu under följande år resa runt i olika delar av världen för att sprida detta budskap på olika sätt.