Miss International

Miss International är en skönhetstävling som också räknas in som en av de fyra stora sådana. Ungefär sextio deltagare från olika länder brukar delta i skönhetstävlingen. Miss International är väldigt populär i de asiatiska länderna, men ganska okänd i Europa, Afrika och Amerika. Trots det tillhör det en av de fyra stora skönhetstävlingarna. Deltagarna förväntas vara ambassadörer av fred och skönhet, som visar ömhet, välvilja, vänskap, skönhet, intelligens, handlingskraft och ha en stor internationell känsla och förståelse. Den nuvarande Miss International är den 21-åriga Kevin Lilliana från Indonesien som vann tävlingen den 14 november 2017 i Tokyo. Det officiella namnet är idag Miss International Beauty Pageant.

Historia

Tävlingen grundades år 1960 och hölls de första sju åren på Long Beach, Kalifornien i USA. Sedan dess har dock tävlingen ägt rum i Japan förutom ett par få år då tävlingen ägt rum i Kina. Miss Universum ägde också rum på Long Beach och det var när Miss Universum flyttade till Miami Beach som man drog igång Miss International på Long Beach istället. Japan har varit med i tävlingen ända sedan starten och startade sitt eget Miss International Japan år 1960 för att kunna skicka sina representanter till Long Beach för att ställa upp i tävlingen. Japan blev dock mer intresserad av att involvera sig på högre nivå i skönhetstävlingen och efter lite förhandlande och övertaganden av licenser började tävlingen att hållas i Japan år 1968. År 1975 bytte företaget bakom tävlingen namn till International Culture Association vilket har sitt säte i Tokyo, Japan. År 2004 anordnades tävlingen i Kina för första gången, och man återvände till Kina 2006 också. Åren 2009, 2010 och 2011 gick tävlingen också i Kina, i Chengdu, Sichuan. Anledningen till detta var att man ville stötta Sichuan i återuppbyggnaden för de områden som drabbats av jordbävningen där år 2008. Jordbävningen ödelade stora delar och över 68 000 människor omkom till följd av jordbävningen. Genom utökad turism och goodwillaktiviteter så bidrog man till återuppbyggnaden på sitt sätt. Sedan dess har tävlingen återigen hållits i Tokyo. Sverige deltar i tävlingen och utser sin representant genom Miss International Sverige. Sverige har, förutom år 1968 och 1984, då man placerades högre, alltid varit oplacerade eller bland topp 15 i tävlingen.

Välgörenhet

Miss International har en egen fond, Miss International Fund, som donerar pengar till bland annat Unicef och andra välgörenhetsorganisationer. Pengarna går bland annat till barn som har olika svårigheter, till de blinda och till de med fysiska och psykiska problem. Japans företrädare deltar också varje år i aktiviteter som går ut på att fler träd ska planteras. Denna kampanj går under namnet Green Campaign som syftar till att den naturliga miljön ska skyddas. Detta är skönhetstävlingens sätt att försöka bli mer än just bara en skönhetstävling, utan också ge deltagarna möjligheter att bidra till det internationella samfundet och ha internationella samarbeten och utbyten. Detta välgörenhetsarbete är något man mer än gärna lyfter fram och pratar om ofta för att faktiskt visa att tävlingen inte bara är inriktad på ytlig skönhet.