Miss Universum

Miss Universum är en av världens mest prestigefulla skönhetstävlingar och är en av de fyra stora internationella skönhetstävlingarna idag. Miss Universum grundades 1952 av det amerikanska baddräktsbolaget Catalina Swimwear. Miss Universum hålls årligen och visas i mer än 190 länder och ses av cirka en halv miljard människor varje år. Miss Universums nuvarande ägare är sedan årsskiftet 2016 den amerikanska Tv-stationen Fox.

Historia

Själva titeln Miss Universum användes första gången redan 1926 av International Pageant of Pulchritude. Denna tävling pågick fram till 1935 då den lades ner på grund av den stora depressionen och andra händelser som föregick andra världskriget. Det nuvarande formatet grundades 1952 och hölls i Long Beach, Kalifornien. Tävlingen började sändas på TV år 1955 och har sedan dess fått en stor Tv-publik. Donald Trump köpte tävlingen från ITT Corp. år 1996 och blev därmed den nya ägaren av Miss Universum. År 2003 började Miss Universum att sändas på NBC i USA men NBC bröt alla affärrelaterade relationer med Donald Trump 2015 till följd av ett par kontroversiella uttalanden från Donald Trump om migranter som korsade gränsen från Mexiko. NBC sålde rättigheterna till Tv-stationen Fox vilket blev de nya ägarna. Miss Universum tjänar stora pengar på att sälja nationella rättigheter till andra länders Tv-bolag och sätta upp licenssummor för de nationella delegationerna. Miss Universum hade år 2017 deltagare från 92 länder, en siffra som vore större om det inte vore för de stora licenssummorna som måste betalas av de nationella delegationerna. Flera utvecklingsländer kan inte delta för att de inte har råd att spendera pengarna det behövs för att kunna ställa upp. Hade det inte varit för det så hade säkert fler länder deltagit. Priserna i Miss Universum är värderade högt om man jämför med Miss World, där det kostar betydligt mindre att deltaga. Dessa dyrare priser och det symboliska värde det har att deltaga i tävlingen gör att många satsar stort på att vara med i Miss Universum. De nationella delegationerna som gör anspråk på licenserna till Miss Universum kan vara allt från rika privatpersoner till myndigheter som turistdepartement. Finalen i Miss Universum år 2005 ägde rum i Bangkok och bekostades av den thailändska regeringen.

Tävlingens format

Den årliga finalen i Miss Universum pågår i två veckor och utförs alltid i december månad. Organisatörerna bakom tävlingen påpekar att tävlingen är mer än bara en skönhetstävling och för att vinna måste man vara intelligent, uppföra sig bra och vara kultiverad. Den som vinner tävlingen tilldelas ett års kontrakt med Miss Universe Organization där man kommer resa utomlands för att sprida information om sjukdomar, fred och göra allmänheten uppmärksam på AIDS. Förutom detta får vinnaren också 175 000 dollar, en tiara värd 250 000 dollar, olika klädesgarderober, hårprodukter, skönhetsprodukter, ett tvåårs stipendium till New York Film Academy, en möblerad lyxlägenhet i New York, tillträde till olika evenemang som filmpremiärer och Broadwaymusikaler och en hel del andra värdefulla priser. I Sverige är det sedan 2009 Miss Universum Sverige som utser en vinnare som skickas till den stora finalen. Innan 2009 hette tävlingen Fröken Sverige.