Miss World

Skönhetstävlingen Miss World har funnits sedan 1951 och är idag en av de fyra stora skönhetstävlingarna i världen och är den äldsta internationella skönhetstävlingen som fortfarande pågår. Miss World skapades i Storbritannien av Eric Marley, som avled år 2000. Efter hans död tog hans änka, Julia Morley, över som ägare av varumärket. Vinnaren av Miss World kommer året efter resa runt och representera Miss World Organization, en organisation som sysslar en hel del med välgörenhet och som sedan starten har donerat cirka 250 miljoner pund till olika välgörenhetsorganisationer som har med bland annat funktionshindrade barn att göra.

Historia

Eric Morley anordnade 1951 en bikinitävling som en del av Festival of Britain. Bikinitävlingen fick stor uppmärksamhet från media som började kalla tävlingen för Miss World. Anledningen till den stora uppmärksamheten var tabun kring bikinin. Det var ett relativt nytt plagg som av många ansågs vara alldeles för vågad. I USA blev inte bikinin populär förens 1960-talet på grund av att bikinin ansågs vara för vågad. Den som vann tävlingen 1951, vilket blev det första Miss World, var svenskan Kicki Håkansson. Eric Morley bestämde sig för att göra tävlingen till en årlig händelse och då med Miss World som det officiella namnet på tävlingen. Då kontroversen med bikinin inte var över så hotade länder med religiösa traditioner att inte delta i tävlingen, detta samtidigt som påven fördömde bikinin. Bikinin ersattes därför med de mer blygsamma badbyxorna. Vinnaren av 1952 års Miss World blev ännu en svenska, nämligen May-Louise Flodin. Sedan dess har Sverige vunnit tävlingen en gång till år 1977 med Mary Stavin. Tävlingen började sändas på TV genom BBC år 1959 och det var i samband med det som tävlingens popularitet växte stort. På 1960-talet och 1970-talet var Miss World ett av de mest sedda programmen på brittisk TV. Tävlingen slutade att sändas år 1980 på BBC och sändes senast på brittisk TV 1988. Tävlingen är dock fortfarande mycket populär och når årligen drygt två miljarder TV-tittare i över 200 länder och är ett av världens mest sedda TV-program.

Vägen till Miss World

För att delta i Miss World måste man ha vunnit sin nationella modelltävling i sitt hemland. Sveriges representant till Miss World utses sedan 2004 i en modelltävling som heter Miss World Sweden. De övriga länderna har liknande tävlingar som denna för att utse sina representanter. Miss World är inte bara en skönhetstävling idag, utan test som har med personlighet och intelligens finns med sedan 1980-talet. För många unga kvinnor är Miss World en chans att visa upp sin talang, intelligens och få en chans att jobba mot de mål man har. Den årliga finalen är en månadslång händelse som innefattar flera balar, middagar och aktiviteter. År 2017 deltog 118 deltagare som tävlade i olika moment vilket ledde fram till kvartsfinal, semifinal och den stora finalen där det vanligen är mellan 15 – 20 deltagare kvar. Vinnare blev Manushi Chhillar från Indien. De länder som vunnit tävlingen flest gånger är Venezuela och Indien med sex vinster vardera och England har fem vinster. Sedan följer en rad länder som har tre och två vinster var.