Modebloggare i Milano

Modebloggare i Milano

Du kan bli förvånad över att få veta att Milan Fashion Week inte bara är för de stora spelarna. I en stad med bokstavligen hundratals (om inte tusentals) varumärken finns det verkligen så många möjligheter för små och medelstora bloggare att se modevisningar, upptäcka nya modemärken och naturligtvis bli upptäckta!

Efter att ha tillbringat fem dagar på en av världens viktigaste modeveckor, ville jag ge några tips om hur man navigerar i den italienska modehuvudstaden, för oss som inte blir igenkända när vi går längs gatan.

En av de mest skrämmande aspekterna av modeveckan i Milano för de flesta icke-italienska bloggare är språkbarriären. Uppgifterna för att bli ackrediterad, nå ut till varumärken och kommunicera med PR-byråer kan verka skrämmande om du tror att du måste göra det på italienska. Låt mig då försäkra er, allt sker på engelska och alla i Milano talar engelska.Modebloggare i Milano

När jag först flyttade till Italien bodde jag i Milano och min pojkvän sa till mig att min italienska blev sämre eftersom jag talade på engelska så ofta. Det är nästan givet att i modevärlden är varje presskontakt du träffar flytande på engelska och de flesta designers är också det så var inte rädd.

Ackreditering

Camera Moda, Italiens nationella modebräde och Milanos modeveckans webbplats är inte bara på engelska, utan alla formulär, e-postmeddelanden och kommunikationer översätts också till engelska.

Dessutom, ackreditering är inte alltid nödvändigt. Det finns förmåner med ackreditering, missförstå mig inte, och de är ganska bra. Men för 60 euro per person väljer många bloggare med en tajt budget att avstå från ackrediteringen eftersom det inte på något sätt garanterar att du får inbjudningar och inte heller placerar dig i kontakt med varumärken.

På samma sätt som New York modevecka och Paris modevecka måste du göra allt grovjobb för att kontakta varumärken och designers själv och många av dem kommer inte ens fråga dig om du är ackrediterad.

Några av fördelarna med ackrediteringen är tillgången till Presslounge för att ladda din telefon och ta en vila eller kanske en frukost- och lunchbuffé på “Fashion Hub”, det nyligen dedikerade utrymmet i Camera Moda-kontoren i Gae Aulenti Piazza.

Jag tyckte faktiskt att Piazza var lite bakom med tanke på platsen för de flesta modevisningar och presentationer, så jag var tvungen att försöka åka dit till lunch och köpte något de flesta dagar mellan modevisningar och evenemang.

I själva verket kan det vara bättre med att bara utforska Milano för en plats att äta lunch eller äta när du har en stund över, vilket man i och för sig kanske inte har. Mitt schema var knökfullt hela veckan.

Det är Italien det

En annan fördel med ackreditering var pendeltrafiken som tar press och bloggare från show till show, men bry dig inte om att be någon om pendelschemat eller var hållplatserna är. Ingen kommer att veta, välkommen till Italien liksom.

Under mina modedagar träffade jag många modebloggervänner som sprang från modeevenemang till modevisningbana, och ingen av dem hade ackrediterats. Jag måste dock säga att om du skriver för en faktisk tidning eller tryckt tidskrift kanske du vill överväga att ackreditera sig som journalist eftersom det finns några fler fördelar jämfört med en ackreditering.

Tyvärr i Italien får små och medelstora modebloggare inte samma typ av betydelse som de får i Nordamerika och anses inte vara journalister. Här finns en ”Order of Journalists” som liknar en kandidatexamen och du måste visa vilken tidskrift du skriver för genom att låta din redaktör fylla i ett formulär och även skicka in exempel på dina moderelaterade artiklar.

Därefter avgör de om du får bli ackrediterad och en massa andra fördelar eller icke fördelar du kommer att få. Att få sitta på första bänk med de riktiga höjdarna från Vogue och annat, de kan du glömma. Det spelar ingen roll hur tidigt du kommer så lär du aldrig hamna där som bloggare.Modebloggare i Milano

Återhämtning

Det kan bli rätt intensivt under en modevecka, och ja, det kan bli ytligt också. Även om jag älskar mode och allt som hör till så finns det mycket i kulturen som jag inte står bakom. För att orka med så brukar jag ta ett brejk när jag känner att jag beöver komma undan. Det kan se dumt ut om de ser någon som bara sitter och blundar, och eftersom jag inte alltid kan smita undan till mitt hotellrum så har jag hittat ett annat sätt att liksom koppla bort allt för en stund. Jag hittade några roliga spel på sidor som Wordfeud, Pokerstars Casino och Sudoku efter att ha sökt efter spel som kräver lite tankeverksamhet. På det sättet så kan jag enklare koppla bort från allt runtomkring. Det knepet har räddat mig många gånger när energin varit på väg att ta slut.