Naomi Campbell och Tyra Banks

Naomi Campbell är en jamaikansk-engelsk catwalkdrottning som utan tvekan är den största mörkhyade supermodellen genom tiderna. Hon upptäcktes som 15-åring när hon var och shoppade i Covent Garden i London. Inte långt därefter kunde hon pryda Elle´s omslag. Två år efter det blev hon den första svarta modellen att täcka Vogue i Paris, 1988. Men det var först efter att Yves St. Laurent hotat att dra tillbaka sin reklam om de vägrade att placera Campbell eller någon annan mörkhyad modell på sina omslag. Och det fungerade, Naomi fick det omslag hon först var nekad men värd att få.

Egen makeup till jobben

Det var till och med så att de mörkhyade modellerna som fanns fick ta med egen makeup och lära sig att sminka sig själva. Precis samma med håret också, de fick ta med egna hårprodukter anpassade efter afrohår. Det var aldrig på samma villkor. För bara några år sedan ska en annan brittisk mörkhyad modell, Leomie Anderson, sagt att hon får göra samma sak, ta med eget.

Naomi har sagt att hon aldrig kommer att acceptera branschens diskriminering och intolerans. Hon har sagt att varken hon eller Iman kommer vara tysta innan allting är på lika villkor.

När Naomi var som hetast jobbade hon ofta med två andra supermodeller under den tiden i början av 1990-talet, Linda Evangelista och Christy Turlington. De var oslagbara och trion dominerade omslag, affischer, kampanjer och catwalken.

Hon ingick även i det som kallades “Big Six” tillsammans med de andra giganterna i modellvärlden under den tiden. Big Six bestod av Kate Moss, Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Christy Turlington och Linda Evangelista.

Parfym och naket

Under senaste årn har Campbell satsat på parfymer som blivit väldigt populära. Hon har även gett ut boken Swan som fick en uppföljare i Naomi. Campbell har aldrig varit rädd för att visa sig naken och har setts utan kläder i Madonnas bok sex och även poserat naken i Playboy. People Magazine utsåg henne till en av världens vackraste människor 1991.Även musikbranschen har fått känna av Naomi som både gjort egen musik och varit med i musikvideos med George Michael, Michael Jackson, Jay-Z och Bob Marley.

Tyra Banks

Tyra Banks är en annan av de färgade kvinnor som blivit supermodeller. Hon kommer från Kalifornien och blev under unga år retad för sin längd (178 centimeter) och smala kropp. Men hon fick betala igen när hon som 17-åring hoppade av skolan för ett kontrakt med Elite Model Management. Kontraktet tog henne till Paris där karriören rivstartade och hon sågs som den nya Campbell. Ett av hennes stående uppdrag under en lång tid var Victoria´s Secret. Banks blev den första svarta modellen som prytt Sports Illustrated´s Swimsuit Editions omslag.
Skådespelarkarriären inleddes när hon under 1990-talet var med i några avsnitt av The Fresh Prince in Bel Air. Hon fick sedan en del filmroller, bland annat i Coyote Ugly som hade premiär år 2000. Även Gossip Girl har haft några inhopp av Banks i en del avsnitt. Annars har det mest handlat om TV senaste åren. Framförallt med sin egen talkshow The Tyra Banks Show.

Tyra Banks