New York Fashion Week del 1

New Yorks modevecka hålls i februari och september varje år pågår i allmänhet i cirka 7–9 dagar. Här presenteras modekollektioner för köpare, allmänheten och pressen. Modeveckan i New York har genom åren kallats för ett flertal olika namn och det var inte förens på 1990-talet som man började kalla eventet för New York Fashion Week, även om man i till exempel Storbritannien kallade eventet för just New York Fashion Week redan på 1980-talet. Modeveckan i New York är en av de fyra som brukar kallas för The Big Four.

Historia

De allra första modeshowerna i New York hölls redan på tidigt 1900-tal. Den första sådana anses vara modeshowen som hölls på butiken Ehrich Brothers år 1903. På 1920-talet hade modeshowerna vuxit i antal och hölls i både olika affärer och hotell runt om i New York. Den första modeshowen som anses vara New York Fashion Weeks föregångare ägde rum 1943 då Eleanor Lambert, pressdirektören för den amerikanska modeindustrins första PR-organisation New York Dress Institute, beslutade sig för att verka för att slå ihop alla olika modeshower till ett mer kompakt och sammanhållande event. Resultatet blev världens första organiserade modevecka och fick namnet Press Week. Under andra världskriget var man väldigt intresserade av franskt mode och Press Week var Lamberts sätt att försöka locka uppmärksamheten till det försummade amerikanska modet och de amerikanska modeinnovationerna istället. Tidpunkten då detta gjordes var ingen slump, modeindustrins representanter kunde inte resa till Paris under denna tid på grund av kriget. Detta visste Lambert och fyllde modeindustrins tomhet med en amerikansk modeshow. Lamberts plan gick som tåget och när det första Press Week var över var det inte längre bara franskt mode i modetidningar som Vogue, utan det amerikanska modet började att ta alltmer plats. Press Week var en framgång och i mitten av 1950-talet gick evenemanget under namnet Press Week of New York. Evenemanget var dock inte på ett enskilt ställe utan olika shower kunde individuellt hållas runt om i staden.

Press Week byter namn

Den första gången som alla händelserna under modeveckan ägde rum på ett enda ställe var 1993. Den som organiserade detta var den verkställande direktören för Council of Fashion Designers of America (CFDA) vid namn Fern Mallis. Evenemanget bytte samtidigt namn till 7th on Sixth. Samtidigt i Storbritannien pågick en liknande modevecka sedan 1984 som kallades för London Fashion Week. Storbritannien började kalla modeeventet i New York för New York Fashion Week i mitten av 1980-talet vilket spreds sig till Amerika, men officiellt fortsatte evenemanget att kallas för 7th on Sixth fram tills 2004 då det bytte namn till Olympus Fashion Week då evenemangets huvudsponsor blev företaget Olympus. 2007 byttes huvudsponsor till Mercedes-Benz och evenemangets namn blev då Mercedes-Benz Fashion Week istället. I folkmun har dock modeveckan kallats för New York Fashion Week sedan 1990-talet. Ägarna av evenemanget, IMG, är inte de enda producenterna av modeshower under modeveckan utan andra företag som Macy, CFDA och FTL Moda producerar sina egna modeshower, men de olika händelserna grupperas säsongsmässigt.