New York Fashion Week del 2

På 2000-talet har det nästan hänt mer med New York Fashion Week än någonsin om man ser till flera byten av huvudsponsorer och ägare. De senaste åren har man även brutit ny mark inom modebranschen genom att involvera inte bara de vanliga modellerna. Exempelvis deltog en modell i rullstol för några år sedan. Under modeveckan händer det även mer och schemat är idag fullspäckat med modeshower, presentationer och tal från designers.

2000-talet

IMG tog över som ägare av modeveckan år 2001 och sedan dess har modeveckans officiella namn bytts flera gånger i och med byten i huvudsponsorer. Man har även bytt plats för evenemanget 2010 till Lincoln Center for the Performing Arts. Året efter började designers att live-streama sina modeshower vilket ledde till att allmänheten fick tillträde till modeveckan på ett helt nytt sätt. Många modetidningar följer även modeveckan och rapporterar dag för dag. IMG sålde evenemangen inom New York Fashion Week till William Morris Endeavor 2013 och Mercedes-Benz hoppade av som huvudsponsor till eventen från IMG/WME två år senare. Under tidigare års modeveckor har en annan mindre modevecka ägt rum samtidigt som kallades för MADE Fashion Week. År 2015 lyckades IMG/WME förvärva MADE Fashion Week och därmed blev New York Fashion Week ännu större och man passade på att byta lokaler i samband med det till Spring Studios. Idag hålls inte New York Fashion Week på en central plats utan det finns två primära platser men många designers väljer att presentera sina kollektioner på andra platser i New York.

New York Fashion Week omfamnar det annorlunda

Designers väljer självklart vilka modeller de vill använda men det dröjde ända tills 2014 tills en så kallad annorlunda modell var med i en modeshow under New Yorks modevecka. Designern Carrie Hammer använde sig i februari 2014 av Danielle Sheypuk som sitter i rullstol. Carrie Hammer fick mycket beröm för sitt initiativ och under modeveckan i september samma år använde hon ännu en gång en så kallad annorlunda modell. Denna gång var det Karen Crespo, en kvinna som förlorat båda benen och båda armarna. Karen Crespo kallar sig själv för en mänsklig skyltdocka då hon ersatt 40 procent av hennes kropp med proteser. Carrie Hammer fortsatte året efter med att utmana de ideal som så ofta råder inom modebranschen. Detta gjorde hon genom att i februari 2015 använda sig av Jamie Brewer, en skådespelerska med Downs Syndrom, som sin modell. 2015 betydde också en förändring för männen inom modeveckan då det anordnades ett specifikt event för bara kollektioner för män under detta år som kom att kallas New York Fashion Week: Men’s. Modeveckan går fortfarande igenom en förändring. Den sista stora förändringen kom 2016 när ett antal designers experimenterade med vad de kallade för ”se nu, köp nu”. Vanligtvis är kollektioner från modeveckan tillgängliga efter sex månader. De designers som laserade ”se nu, köp nu” hade istället kollektioner och plagg som var tillgängliga direkt efter showens slut. Detta är något som med stor sannolikhet kommer att utvecklas till att bli den nästa stora förändringen av New York Fashion Week.