Om modelltävlingar

Att jobba som modell eller att tävla i en modelltävling är väl väldigt många småflickors dröm. Alla tror att det är väldigt glamoröst och tänker inte alltid på allt hårt arbete som ligger bakom för att komma dit man vill. För att bli mannekäng exempelvis krävs det en viss längd. Helst 175 cm ska längden vara för kvinnor och 186 för män. Vill du bli en professionell fotomodell ska du vara 18 år och cirka 170 cm lång som kvinna och 182 cm lång som man. Sedan finns det ju andra former av modeller. Vi har även reklammodeller och hårmodeller. Här är kraven inte alls lika hårda. Dessa finns i alla åldrar och med alla sorters utseende. Men modelltävlingar finns inom alla former av modeller. Som fotomodell är det hela ditt utseende som bedöms. Vill man prova på och vet med sig att man ser bra ut och att man kan föra sig så är det bara till att anmäla sig till lite mindre tävlingar till att börja med för att se hur det går. Det finns ju lokala modelltävlingar och så har vi ju Fröken Sverige som är en känd tävling. Här brukar det finnas både nybörjare och de som är vana.

Större tävlingar

Miss Universe Sweden 2017

Ha man väl blivit upptäckt så gäller det att verkligen hålla sig i form för konkurrensen är hård. Miss Universe Sweden är en stor tävling där man ska utse en vinnare till att representera Sverige vid den stora modelltävlingen. Här har man olika deltävlingar som man måste klara av för att kunna gå vidare och bli en vinnare. Kommer man till Miss World tävlingen så kan man nog inte komma längre i sitt modellyrke. Detta år, 2019, ska den hållas i Thailand. Den ska gå av stapeln i Phaya Thai Palace i Bangkok den sjunde december. Här tävlar över 100 modeller om den stora äran att få vinna titeln som Miss World 2019.

Efteråt

Den som vinner detta hedersvärda pris har sedan fullt upp under en tid framöver. Vinnaren kommer att bli överöst med olika erbjudande om diverse modelluppdrag. Alla kända modellagenturer kommer att vilja ha med vinnaren på sina omslag och att få skriva kontrakt på olika jobb. Här gäller det att man har någon som kan förstå sig på detta och som kan hjälpa en att välja rätt så att man inte blir utnyttjad. Det är nu det så kallade glamorösa livet börjar. Visst är det glamoröst men du får offra så mycket av de vanliga tingen för att kunna behålla denna titel och för att kunna behålla de jobb du skriver kontrakt för. Men man behöver ju inte sikta på denna tävling. Många är nöjda med att vara med i mindre modelltävlingar och kan ändå leva som vanligt folk efter det. Mannekängtävlingar går ju ut på att du ska kunna bära upp kläderna som ska visas och det görs ju i regel på en Catwalk som det heter. Här kan man tävla både solo och som en mindre grupp. Priset på sådana tävlingar är ju i regel att man får ett kontrakt från något företag i modebranschen där man ska visa upp deras utbud av kläder och accessoarer.