Paris Fashion Week

Modeveckan i Paris innehåller en serie av presentationer av designers. Modeveckan hålls två gånger per år där man fokuserar på vår och sommarkollektionerna och sedan höst och vinterns kollektioner. Det datum som veckan ska starta på bestäms av det franska modeförbundet French Fashion Federation. Runt om på arenor i hela Paris kommer modeveckans evenemang hållas. Paris Fashion Week är en av de fyra globala modeveckor som ingår i det som brukar kallas för The Big Four.

Historia

År 1945 etablerade Chambre Syndicate de la Haute Couture en ny uppsättning av regler för de Haute Couture modehus som existerade då. Haute Couture är den högsta formen av sömnadskonst där de kläder som visas upp på en modell är skräddarsydda för just den modellen. Vill man sedan ha ett likadant plagg så får man det uppsytt men plaggen kostar ofta flera hundra tusen kronor. De nya regler som infördes var bland annat att varje säsong måste Haute Couture-husen visa upp minst 35 kollektioner för pressen i Paris. När detta inträffade ledde det till det som anses ha blivit den första modeveckan i Paris. Den första erkända Paris Fashion Week hölls dock år 1973 och hur det skiljde sig från modeveckan 1945 var att här samlades de olika stilarna, Haute Couture, Ready-to-Wear och mode för män, på samma plats. Denna händelse år 1973 hölls på Palace of Versailles och var ett insamlingsevent för att få in pengar som skulle gå till att återställa palatset. I det första Paris Fashion Week deltog designers från både Amerika och Frankrike som Anne Klein, Stephen Burrows och Yves Saint Laurent. Evenemanget fick stor uppmärksamhet i fransk press och under modeveckan var stämningen spänd mellan de franska och amerikanska designerna, vilket resulterade i att pressen kom att kalla eventet för ”The Battle of Versailles”. Idag så består Paris Fashion Week av tre olika evenemang vilket hålls olika datum. Det tre evenemangen inom modeveckan är mode för män, Haute Couture och slutligen det största eventet som är mode för kvinnor som är det längsta evenemanget av de tre och pågår i en vecka.

Paris Fashion Week program

Veckan består av catwalks, shopping och olika tal från designers. Hela staden Paris influeras av modeveckan då showerna och evenemangen hålls över hela Paris. Många besökare besöker dessutom kända och exklusiva affärer, restauranger och butiker i hela Paris under veckan. På ett sätt är modeveckan den vecka som det exklusiva och dyra lyfts fram, men det finns såklart många fans som deltar i evenemangen enbart för att komma nära sin favoritdesigner och kanske spendera sina pengar på ett plagg som man verkligen önskar sig. Då modeveckan hålls över hela Paris finns det så kallade pendelbussar som går i skytteltrafik för att transportera de som ska besöka showerna runt om i staden. Modeveckan har ett stort inflytande på hur modet, speciellt i Paris och Frankrike, förändras under månaderna efter att modeveckan är över. Detta veckolånga event är mycket uppskattad av både besökare och deltagare och kommer fortsätta att utvecklas för varje år som går.