Stockholm Fashion Week

Stockholm Fashion Week

Stockholm Fashion Week är en av Stockholms kanske viktigaste, årligt återkommande event. Stockholm är en av de snabbast växande städerna i Europa. Den kosmopolitiska atmosfären, entreprenörsklimatet och invånare som är välmående och sofistikerade skapar spännande möjligheter för varumärken inom detaljhandelsområden.

Tillväxten i både privat konsumtion och detaljhandelsförsäljning är starkare i Sverige än i nästan alla andra europeiska länder och förväntas överträffa de flesta andra länder också. Som ett resultat har Uniqlo, Lululemon, Jimmy Choo, Muji och Cartier nyligen öppnat butiker i Stockholm. Dessutom finns det många nya internationella mat- och dryckesaktörer som Eataly, Joe & The Juice, Lett och Leon. Enkelt uttryckt: Stockholm erbjuder hög köpkraft, en av Europas mest populära turistmål och en attraktiv affärsmiljö.

Vad är mode egentligen?

Mode är en populär stil eller praxis, speciellt inom kläder, skor, accessoarer, smink, kroppspiercing eller möbler. Mode är en distinkt och ofta vanlig trend i den stil som en person klär sig i. Eftersom den mer tekniska termen kostym ofta kopplas till termen “mode”, har den alltmer ersatt associationer såsom snygg klänning eller maskeradkläder. “Mode” betyder generellt kläder, inklusive läran om det. Även om många associationer kan vara feminina eller maskulina, är en hel del trender idag androgyna.  Denna trend (androgyna) definierar inte bara alla de senaste eller de mest populära eller de mest kända kläderna. I verkligheten innebär detta sociala fenomen mer betydelse. På något sätt hjälper mode oss att visa vem vi är och skildra vår personlighet i termer av visuell information. På det sätt vi väljer kläder visar vi vår inställning till världen och andra människor.

Det är också en form av kommunikation. Vi sätter lite av vår personliga prägel på det; hur vi uppträder i olika situationer, vad vi äter och vilken klädstil vi väljer i butiker. Alla delar av detta bygger upp modeströmmen. Men trots vår personlighet har alla människor i världen något gemensamt. Runt om i världen finns det människor som har samma smak, som väljer samma mat och byxor av samma sort. Det finns alltså många olika, men även lika drag som bygger dagens mode.

Well-dressed man putting on wrist watch
Vad är mode egentligen?

Mode är en oändlig popularitetstävling

High fashion är stilen hos en liten grupp män och kvinnor med en viss smak och auktoritet i modevärlden. Människor med rikedom och status, handlar gärna istora varuhus, redaktörer och författare i modetidningar är alla en del av Haute Couture (”High Fashion” på franska).

Bakgrunden till high fashionmode är nästan omöjligt att spåra tillbaka i tiden. Ingen kan berätta hur korta kjolar och stövlar som tonåringar bär i England 1960 tog sig till landningsbanorna i Paris, eller hur blå jeans blev så populära i USA, eller hur hiphopen gjorde det från gatorna i Bronx till Haute Couture-modevisningarna i London och Milano.

Det var allt om mode för denna gång och vi kommer att skriva mer om mode i kommande artiklar. Jag hoppas att det gav dig en god överblick, och fick upp ett intresse för mode och Stockholm. Tack för att du tog dig tiden idag.