Svenska modeller

Svenska modeller

Sverige är hem åt åtskilliga uppfinningar, varumärken och kända idrottsmän för att bara nämna några kategorier. I många enkäter världen runt så anses Sverige ha en av världens vackraste befolkning vilket det verkligen finns belägg för. Många av världens allra vackraste modeller är just svenska och modeller har nästan varit en exportvara om man får skoja till det. Denna artikel kommer att handla om kända svenska modeller, kvinnor som män och dem är många.

Många svenska supermodeller genom tiderna

Skådespelerskor som Greta Garbo, Ingrid Bergman och Anita Ekberg satte den svenska skönheten på världskartan för över 60 år sedan och snart var den svenska looken ett faktum.

Antika Ekberg blev något av en femme fatale och på 1970 och 80 talet så blev svenskar en allt vanligare syn på olika modevisningar och i internationell reklam. I början på 1990-talet blev Marcus Schenkenberg världens första manliga supermodell och syntes i alla möjliga reklamer för olika modeföretag. På 1990-talet blev Emma Wiklund en internationell supermodell som gjord en makalös karriär för dem allra största modehusen som Chanel och Jean Paul Gaultier.

Izabella Scorupco startade sin karriär som skådespelerska och blev världskänd i samband med att hon spelade Bondbrud i filmen Golden Eye 1995. Efter Bond och några filmer till så satsade Izabella Scorupco på en modellkarriär som blev en succé.

Många svenska supermodeller genom tiderna
Många svenska supermodeller genom tiderna

Kändisar

På 1990-talet kom även Victoria Silvstedt att bli enorm då hon kom tvåa i skönhetstävlingen Fröken Sverige men det stora genombrottet kom i samband med en fotografering för tidningen Playboy, en tidning som Victoria skulle återkomma till under flera tillfällen. Victoria Silvstedt kom senare att spela in olika filmer och även leda TV-program i Frankrike.

På 2000-talet blev Mini Andén Sverige stora stjärnor inom modellvärlden och slog igenom stort och har jobbat för dem allra största modeföretagen som Louis Vuitton, Hugo Boss och Gucci för att bara nämna några. Mini Andén var även modell för Victorias Secret, ett företag som fler svenskor kommer att vara ansiktet utåt för längre fram. Nästa stora stjärna kommer att bli Carolina Winberg som än idag är aktiv. Carolina Winberg blev upptäckt redan som 15-åring på tunnelbanan i Stockholm. Resten är som man brukar säga historia. Carolina har gjort kampanjer för Giorgio Armani, Dolce & Gabbana och många fler och har varit en av världens mest populära modell. Carolina Winberg har även haft en framgångsrik Tv-karriär och än är inte sagan slut.

Den kanske mest aktuella internationella supermodellen som är aktiv idag är Elsa Hosk. Elsa började sin karriär redan i tonåren men karriären exploderade efter gymnasiet och Elsa Hosk har sedan dess anlitats av Dolce & Gabbana, Guess, Dior och naturligtvis Victoria´s Secret där hon än idag är en av dem så kallade änglarna. Man ska också komma ihåg att modellbranschen har gått igenom rätt mycket på rätt få år. Tidigare var det endast modeller via olika modellagenturer som fick dem stora jobben men med tanke på internets framfart så har unga tjejer och killar hittat nya vägar att pryda olika tidningar och reklam. Man kan idag se kvinnor och män som pryder omslag men som har tack vare exempelvis Youtube, bloggar, Instagram och andra plattformar fått framgångsrika karriärer. Så marknaden har blivit mycket mer öppen och många tjejer som än gång blev populära bloggare är idag riktigt stora stjärnor inom både modellbranschen men också andra branscher.